Bollinger Bands indikátor a nagy klasszikus

Bollinger Bands indikátor jellemzői

A Bollinger Bands egy technikai elemző eszköz, amelyet gyakran használnak a pénzügyi piacokon, például részvényeken, devizákon és kriptovalutákon, hogy segítsenek a kereskedőknek és a befektetőknek felmérni az áringadozást és a lehetséges árfordulókat. Ezeket John Bollinger fejlesztette ki az 1980-as években, és három vonalból vagy sávból állnak:

Középső sáv (MA): A középső sáv jellemzően az eszköz árának egyszerű mozgó átlaga (SMA) egy meghatározott időszakra vonatkozóan. A leggyakrabban használt időszak a 20 nap, de ez a különböző kereskedési stílusokhoz és időkeretekhez igazítható. A középső sáv a másik két sáv alapvonalaként szolgál.

Felső sáv (Felső Bollinger-sáv): A felső sáv kiszámítása úgy történik, hogy a középső sávhoz hozzáadunk egy meghatározott számú szórást. A szórás az áringadozás mértéke, így a szórások számának növelése szélesíti a felső sávot. Ez a sáv jelenti a lehetséges felső árhatárt.

Alsó sáv (alsó Bollinger sáv): Az alsó sávot úgy számítjuk ki, hogy a középső sávból ugyanannyi szórást levonunk. A felső sávhoz hasonlóan ez is a potenciális alsó árhatárt jelenti.

A Bollinger sávok alapbeállítása a 20 napos SMA használata, két szórással a középső sáv felett és alatt. A kereskedők azonban módosíthatják ezeket a beállításokat, hogy a sávokat szélesebbre vagy szűkebbre tegyék preferenciáik és az általuk elemzett konkrét eszköz alapján.

A Bollinger szalagok fő felhasználási területei:

Volatilitás értékelése: Amikor a sávok összehúzódnak, az alacsony volatilitást jelez a piacon, ami arra utal, hogy közeledhet a nagy volatilitás időszaka (árkitörés). Ezzel szemben, amikor a sávok bővülnek, az a volatilitás növekedésére utal.

Túlvett és túlértékelt állapotok: A Bollinger Bands segíthet azonosítani a túlvett és túladott feltételeket. Ha az ár eléri vagy átlépi a felső sávot, előfordulhat, hogy túlvásárolták, ami a lefelé irányuló potenciális megfordulást jelezheti. Ha az ár eléri vagy átlépi az alsó sávot, akkor túlértékesülhet, ami a felfelé irányuló potenciál megfordulására utal.

Árforduló jelzések: A Bollinger szalagok más technikai mutatókkal együtt használhatók a lehetséges árváltozások azonosítására. Például, ha az ár átüti a felső sávot, és az RSI (Relative Strength Index) egy bizonyos szint felett van, az eladási lehetőséget jelezhet. Ezzel szemben, ha az ár átüti az alsó sávot, és az RSI egy bizonyos szint alatt van, az vételi lehetőséget jelezhet.

A Bollinger Bands egy sokoldalú eszköz, amely különféle kereskedési stratégiákban használható, de mint minden technikai indikátort, ezeket is más elemzési módszerekkel és kockázatkezelési technikákkal együtt kell használni, hogy megalapozott kereskedési döntéseket hozzanak. A kereskedőknek azt is tudniuk kell, hogy a Bollinger szalagok, mint minden indikátor, nem bolondbiztosak, és hamis jeleket adhatnak, ezért fontos, hogy megfontoltan használják őket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük